banner

NL EN  

Over de tentoonstelling en haar bezielers

Op de vooravond van de 400e verjaardag van de mechanische rekenmachine groeide het idee om aan de hand van de collecties van Paul Levrie, Erwin Smet en Cris Vande Velde een kleine tentoonstelling samen te stellen om het mechanisch rekenen door de eeuwen heen in de kijker te zetten. Deze tentoonstelling loopt van 22 september 2023 tot 6 september 2024, een periode die de 400e verjaardag omvat van beide brieven van Schickard aan Kepler waarin de machine wordt geschetst en beschreven.

Prof. Dr. Paul Levrie is wiskundige en docent aan de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Hij is al decennialang gefascineerd door priemgetallen en irrationale getallen als pi. Hij is altijd te vangen voor een algoritme om met een mechanische rekenmachine een logaritme of een sinus uit te rekenen – liefst via een zo snel mogelijk convergerende reeks.

Prof. Ing. Erwin Smet onderwijst robotica en mechanisch ontwerpen aan de ingenieurs elektromechanica, en heeft sinds tientallen jaren een collectie rekenhulpmiddelen opgebouwd. Zijn jaarlijkse reizen naar Berlijn, ook toen dat voor de val van de muur nog een enclave in de communistische DDR was, hebben sterk bijgedragen tot het vinden van machines en hulpmiddelen met een Oost-Europees smaakje.

Prof. Dr. Christophe Vande Velde geeft les aan de chemisch industrieel ingenieurs en is al twintig jaar gefascineerd door mechanische rekenmachines, met de focus op niet-elektrische machines voor de vier hoofdbewerkingen, maar met af en toe een excursie naar elektrische en automatische machines. De volledige collectie is gedigitaliseerd op www.crisvandevel.de.

placeholder

In die volgorde ook v.l.n.r. op de foto

Dankwoord

Het is erg prettig om een klein-maar-fijn overzicht van het mechanisch rekenen bij elkaar te kunnen brengen in de stemmige tentoonstellingsruimte “In de kijker” in de T-hal op campus Groenenborger van de Universiteit Antwerpen.

We danken expliciet alle leengevers van materiaal en toestellen, specifiek Werner Starzl, het Arithmeum, Dirk Leurs, Continental Automotive Benelux BV, Pierre Vlerick en Luc Hoorelbeke.

Eveneens veel dank aan het academisch erfgoedteam van de Universiteit Antwerpen, Daniël Ermens en Marc Demolder, aan het juridisch opvolgingscentrum, Jantine De Kock en Patrick Ingelaere, aan de technische dienst, Herwig Kersschot en zijn team, en aan het decanaat van de faculteit Toegepaste ingenieurswetenschappen voor de ondersteuning.

We danken eveneens zeer hartelijk Hilde Missinne voor de vormgeving van deze catalogus en alle drukwerk, en Carla Somers voor haar hulp bij het bewerken van de foto’s.

Voor het meedenken over de inhoud en vorm van de tentoonstelling ook dank aan Sanne Van Bellingen van ETWIE en Prof. Dr. Ina Prinz van het Arithmeum.

Voor alle fouten en onnauwkeurigheden nemen we graag zelf alle verantwoordelijkheid.