Curriculum vitae
Case: Basis-cv
Inleiding
In deze case zul je een basis-cv opstellen, dat al je gegevens bevat. Zorg voor een consistente structuur en opmaak.
Neem bij elke stap zorgvuldig de richtlijnen op elke pagina door.
Richtlijnen met betrekking tot de peerfeedback krijg je van de docent.
Type
Kies op basis van je loopbaan een gepaste structuur voor je cv. Is een traditioneel chronologisch cv de beste optie, of kun je je troeven beter in de verf zetten met een (minder gebruikelijk) functioneel of vaardigheden-cv?
Basis-cv
Basis-cv
Stel je basis-cv op. Dit cv kun je gebruiken als basis voor elke sollicitatie, of het nu gaat om een spontane sollicitatie of om een advertentie waarop je wilt reageren.
Noteer in een Word-document al de rubrieken die je kunt invullen en werk de gegevens uit. Bekommer je nog niet om de opmaak.
Aangepast-cv
Als je voor een specifieke advertentie solliciteert, kun je je basis-cv aanpassen en specifieker uitwerken.
Laat je niet te veel afschrikken door de sterke adjectieven en omschrijvingen van sommige advertenties (zoals ‘1 jaar ervaring’ of ‘perfect tweetalig’). Meestal hebben ze dezelfde bedoeling: bedrijven willen een capabele medewerker die zich wil inzetten. In veel gevallen moet je heus geen superheld zijn om in aanmerking te komen voor een baan.
Als je je basis-cv verder uitwerk, zoek dan wat informatie op over het bedrijf via
- internet
- jaarverslagen
- persberichten of vakpers
- vrienden en kennissen uit je netwerk
Beslis op basis van die informatie en het gevraagde profiel welke informatie uit je basis-cv je wilt behouden en welke gegevens je misschien wilt inkorten of schrappen.
Waar leg je accenten en welke relevante aspecten haal je naar voren? Bij welk vakantiewerk en welke andere ervaringen, hobby’s of interesses geef je toelichting, en welke schrap je eventueel? Hoe breng je de essentie samen in je profiel?
Voorlopig is het voldoende om enkel je basis-cv op te stellen.
Opmaak
Nadat je de juiste structuur hebt gekozen voor je cv, zorg je nog voor een aantrekkelijke, consistente en sobere opmaak met voldoende witruimte.
Feedback
Stuur je cv naar een medestudent voor feedback. Op basis van die feedback kun je het herwerken.
Om zelf feedback te geven, gebruik je het formulier en de checklist die je in de rechterkolom vindt. Die checklist kun je ook gebruiken om je eigen cv nog eens na te kijken.
Bijkomende of preciezere richtlijnen krijg je van de docent.
Wat is Calliope?
Calliope is een open online leercentrum voor professionele en academische communicatie. Het bevat verschillende modules. Sommige zijn genre-specifiek, andere zijn meer algemeen toepasbaar of ze overstijgen een genre, zoals de module crisiscommunicatie.
Hoe werkt het?
Modules bevatten verschillende onderdelen. Meestal zijn dat inleiding, theorie, oefeningen en cases. Gebruikers kiezen zelf hun leertraject, afhankelijk van hun leerstijl, voorkennis en beschikbare tijd. De cases zijn ontwikkeld voor onderwijs aan Universiteit Antwerpen, maar het staat iedereen natuurlijk vrij om ze te gebruiken.
Calliope 2.0
Deze website is een update van Calliope 1.0. Calliope 2.0 werd ontwikkeld door Luuk Van Waes en Suzy Stals.
Calliope 1.0
De eerste versie van Calliope werd ontwikkeld door Luuk Van Waes en Liesbeth Opdenacker. Calliope 1.0 werd gefinancierd door verschillende instanties:
- Minerva | Europese Commissie
2003–2005 & 2007–2009 - UFOO | Universiteit Antwerpen
2005–2006 - OPL | Universiteit Gent
2005–2007 - STIHO | Vlaamse Gemeenschap
2001–2003
Copyright
Calliope © 2001-2020. Alle rechten voorbehouden. Vraag onze uitdrukkelijke toestemming als je dit materiaal wil kopiëren, reproduceren, publiceren, uploaden, posten, verzenden of op wat voor manier dan ook distribueren.
Contact
Luuk Van Waes, projectcoördinator
Suzy Stals, webmaster