Slechtnieuwsboodschappen
Structuur
Welke structuur is het meest geschikt in de volgende situaties?
Fragment 1
Wegens werkzaamheden is het parkeerterrein aan je bedrijf tijdens de eerste week van juni buiten gebruik. Medewerkers kunnen hun auto tijdens die periode kwijt op een parkeerterrein buiten het bedrijfsdomein. Ze kunnen van daar naar hun werkplek met een pendeldienst. Jij communiceert dit naar je collega’s.
Oplossing
De directe structuur
De mededeling kondigt een praktische maatregel aan die in principe niemand ernstig in de problemen zal brengen. Er staan geen grote, persoonlijke belangen op het spel. De boodschap heeft wellicht geen emotionele impact op je collega’s.
Het doel van de boodschap is om iedereen goed te informeren over de gewijzigde situatie, zodat niemand voor onaangename verrassingen komt te staan. Je zet het ‘slechte nieuws’ daarom het beste in het begin van de mededeling, zodat de boodschap duidelijk is.
Fragment 2
Als medewerker van een elektronicazaak moet je een klant via e-mail melden dat zijn defecte mobiele telefoon niet vergoed wordt, hoewel deze nog onder de garantie valt. Beschadigingen aan telefoons die per ongeluk een badje genomen hebben in de wasautomaat, vallen immers niet onder de garantievoorwaarden.
Oplossing
De indirecte structuur
De klant hoopt natuurlijk op een vergoeding. Jij wilt hem door de afwijzing niet als klant verliezen.
Breng de boodschap daarom op een indirecte manier aan: als de klant eerst het argument leest en pas dan het slechte nieuws, is de kans groter dat hij begrip heeft voor de afwijzing van zijn verzoek.
Fragment 3
Een klant heeft bij jou een aantal onderdelen voor zijn computer besteld. Jammer genoeg is één van die onderdelen niet meer in voorraad bij je leverancier. Dat vertraagt ook de verzending van de overige bestelde onderdelen.
Oplossing
De indirecte structuur
Ook al kun je er zelf maar weinig aan doen: je kunt de afspraak met je klant niet nakomen. Het is belangrijk dat je ondanks het slechte nieuws de goodwill van de klant behoudt. Anders bestaat er een kans dat hij bij de concurrentie gaat aankloppen.
Reageer zo snel mogelijk, maar breng het slechte nieuws voorzichtig aan. Geef ook duidelijke argumenten. Probeer een alternatief te bieden, opdat je klant door de vertraging niet te veel in de problemen komt.
Fragment 4
Als medewerker van de personeelsdienst en bent bezig met de selectie van een geschikte sollicitant. In de eerste fase van het selectieproces schrijf je naar de kandidaten die op basis van hun cv of motivatiebrief niet in aanmerking komen voor de baan (brief 1).
In de tweede fase schrijf je naar de kandidaten die iets verder zijn geraakt in de selectieprocedure: zij legden een intensief examen en een reeks psychologische tests af. Hun tests wezen echter uit dat ook zij niet aan het vooropgestelde profiel beantwoorden (brief 2).
Welke structuur lijkt je het meest geschikt voor brief 1, en welke voor brief 2?
Oplossing
Brief 1: de directe structuur
Kandidaten die deel mogen nemen aan de eerste stap in een selectieprocedure, krijgen meestal een uitnodiging via een snel medium, zoals telefoon of e-mail. Een kandidaat die een brief in de bus krijgt, kan al vermoeden dat zijn sollicitatie hier ophoudt.
Een echte verrassing is het nieuws dus niet. Daarom kun je de brief gerust volgens de directe structuur schrijven. Maar weet dat de zoektocht naar een geschikte baan soms lang en ontmoedigend is. Blijf daarom in je brief zeker vriendelijk en opbouwend. Zo kan je nee dan toch nog een steuntje in de rug van de sollicitant betekenen.
Brief 2: de indirecte structuur
De sollicitant heeft al heel wat energie in deze selectieprocedure gestoken. Bovendien weet hij dat hij een reële kans maakt om de baan te krijgen. Hij is immers al vrij ver in het selectieproces geraakt.
Het nieuws over de afwijzing zal dus wellicht een ontgoocheling zijn. Schrijf je brief daarom in de indirecte structuur, zodat het nieuws niet te abrupt aankomt. Wees bovendien positief over zijn capaciteiten en zijn professionele toekomst. Je kunt ook aanbieden om zijn gegevens in je werfreserve op te nemen en om hem op de hoogte te houden van andere geschikte vacatures.
Bron
Naar Bovée, C.L. & Thill, J.V. (2000). Business communication today (6th Ed.). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall, p. 273.
stijl
Waarom zijn de volgende formuleringen niet strategisch? Pas ze aan.
Fragment 1
U bent vergeten de bewijsstukken van de gemaakte kosten bij te voegen. Daarom kunnen wij u voorlopig niet terugbetalen.
Oplossing
Wij betalen u de gemaakte kosten graag terug, nadat we de bewijsstukken ervan hebben ontvangen.
Toelichting
De lezer heeft een ‘foutje’ gemaakt. Om het verzoek niet verwijtend of beschuldigend te laten klinken, is een neutraal of zakelijk perspectief meer geschikt dan een lezersperspectief. Je schuift de focus van de zin weg van de lezer (u bent vergeten) naar, bijvoorbeeld, jezelf (wij betalen vs. u ontvangt).
Fragment 2
Naast een eervolle vermelding kunnen wij u geen financiële beloning geven, omdat het bekroonde ontwerp niet alleen uw werk was. De hele ploeg heeft eraan meegewerkt en wij kunnen echt geen 25 premies geven.
Oplossing
Voor uw bekroonde ontwerp, waaraan de hele ploeg heeft meegewerkt, ontvangt u een eervolle vermelding. Premies worden toegekend aan individuele ontwerpen.
Toelichting
Kies voor een positieve toon. Dit doe je door te focussen op wat je wel kunt doen (een eervolle vermelding), eerder dan op wat je niet kunt doen (een financiële beloning) én door enkel positieve of neutrale, geen negatieve woorden (geen, niet) te gebruiken. Bovendien kun je het verzoek afwijzen op een impliciete manier. Je hoeft niet expliciet te zeggen dat het ontwerp niet financieel beloond wordt. De lezer leest de voorwaarde in de tweede zin (het argument), weet dat hij daaraan niet voldoet en kan dus zelf afleiden dat hij niet in aanmerking komt voor een beloning. Merk ook op dat het argument in het passief gezet is (i.p.v. Wij kennen enkel premies toe aan individuele ontwerpen). Zo wordt duidelijk dat het om een regel uit het wedstrijdreglement gaat die voor iedereen geldt. Er valt dus niet over de beslissing te twisten.
Fragment 3
Als u de bijlage aandachtig had gelezen, zou u hebben geweten dat wij slechts 20 dagen bedenktijd toestaan.
Oplossing
De klant heeft 20 dagen bedenktijd. Dat staat vermeld op pagina 2 van de bijlage die u hebt ontvangen.
Toelichting
Jij kunt niet aan het verzoek van de lezer voldoen, om een reden die voor elke klant geldt (20 dagen bedenktijd) en die de lezer over het hoofd heeft gezien. Om een beschuldigende toon te vermijden, kies je het beste voor een neutraal perspectief (de klant) in plaats van een lezersperspectief (u).
Fragment 4
We zullen niet kunnen leveren voor volgende vrijdag.
Oplossing
Toelichting
Kies voor een positieve invalshoek (vanaf volgende vrijdag ipv niet voor volgende vrijdag). Vermijd negatieve woorden zoals niet.
Fragment 5
Als u niet binnen een week betaalt, zult u de 3% reductie verliezen.
Oplossing
Als u binnen de week betaalt, geniet u 3% korting.
Toelichting
De reductie is een extraatje dat je je klanten kan bieden. Formuleer je aanbod dus ook positief en gebruik een werkwoord als genieten in plaats van verliezen.
betreft en inleiding
Evalueer de betreft-regel en inleiding. Herschrijf ze indien nodig.
Situatie 1
Je bedrijf biedt zijn werknemers al jaren een ziektekostenverzekering aan. De verzekeraar heeft echter zijn verzekeringspremies fors omhoog gehaald. Het bedrijf heeft daarom een goedkopere verzekering afgesloten met een andere verzekeraar. Deze verzekering dekt echter niet meer alle kosten, zoals die van het verblijf in een éénpersoonskamer in een ziekenhuis.
Gewijzigde voorwaarden in uw nieuwe ziektekostenverzekering
Beste werknemer,
Vanaf 1 januari sluiten wij ons aan bij een nieuwe verzekeraar en zullen de voorwaarden van uw ziektekostenverzekering veranderen.
Oplossing
Bespreking
De betreft-regel mag korter en neutraler: als je spreekt over een nieuwe verzekering, dan wijs je meteen op de mogelijke veranderingen die daarmee gepaard gaan. Ook in de inleiding wordt al verwezen naar het slechte nieuws: de voorwaarden zullen immers veranderen.
Alternatief
Uw ziektekostenverzekering
Beste werknemer,
Al 5 jaar bieden wij u een ziektekostenverzekering van X. Tot op heden was het de beste collectieve ziektekostenverzekering qua kwaliteit en prijs die ooit op de Belgische markt werd afgesloten.
Situatie 2
Je moet een sollicitant inlichten dat je hem geen baan kunt bieden.
Volgende keer beter
Geachte mevrouw,
Wanneer u een brief als deze ontvangt, bekruipt u waarschijnlijk het gevoel: ‘Verdraaid, weer niet.’ We hebben ons zelfs de vraag gesteld of het niet beter was om u helemaal niets te laten horen en u in het ongewisse te laten. Een beetje van: wat niet weet, niet deert.
Toch geven we u antwoord op uw sollicitatiebrief, want we willen u danken voor uw interesse in ons Instituut. Maar we willen u ook goede moed en vooral veel geduld toewensen.
Oplossing
Bespreking
Zowel de betreft-regel als de inleiding moeten neutraal zijn en mogen nog niet naar het slechte nieuws verwijzen. In het voorbeeld kondigt de betreft-regel de negatieve teneur van het nieuws al aan. Ook in de inleiding wordt voortdurend verwezen naar het negatieve gevoel dat de sollicitant bij de afwijzing zal hebben. De inleiding is bovendien veel te lang en bevat een hoop irrelevante informatie. Een neutraal bedankje volstaat.
Alternatief
Vacature docent
Geachte mevrouw X,
Wij danken u voor uw reactie op onze personeelsadvertentie.
Situatie 3
Je klant is docente aan een hogeschool. Zij heeft jou een gratis exemplaar gevraagd van een handboek. Indien het boek haar bevalt, zal ze al haar studenten vragen het aan te schaffen. Dit is voor jou zeker een interessante deal. Helaas kun je haar door de hoge kosten het boek niet gratis aanbieden.
We zouden deze gelegenheid willen aangrijpen om u te bedanken voor de vele bestellingen die u in het verleden bij ons hebt gedaan. Wij waarderen uw trouw als klant. Als bijlage vindt u een overzicht van ons spiksplinternieuwe aanbod aan boeken, video’s , films en studiemateriaal en hun prijzen.
Naar Bovée & Thill, p. 272
Oplossing
Bespreking
Het is irrelevant om in je inleiding naar een verleden te verwijzen dat verder terug gaat dan de huidige bestelling van de klant. Voeg je aan je brief bovendien een overzicht van je nieuwste producten toe, verwijs er dan niet naar in je inleiding. Dat komt namelijk over als een onomwonden verkoopspraatje.
Alternatief
We danken u voor uw trouwe interesse in ons bedrijf en onze boeken.
Bron
Bovée, C.L. & Thill, J.V. (2000). Business communication today (6th Ed.). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall, p. 273.
argumentatie
Situatie 1
Je klant is docente aan een hogeschool. Zij heeft jou een gratis exemplaar gevraagd van een handboek. Indien het boek haar bevalt, zal ze al haar studenten vragen het aan te schaffen. Dit is voor jou zeker een interessante deal. Helaas kun je haar door de hoge kosten het boek niet gratis aanbieden.
Jammer genoeg kunnen we niet aan uw verzoek voldoen om u een gratis exemplaar van Zakelijk Communiceren te zenden. Het boek is op dit moment namelijk razend populair. Blijkbaar is zowat iedereen vandaag geïnteresseerd in communicatie. Mochten we iedereen een gratis exemplaar sturen, zouden onze kosten te hoog oplopen.
Naar Bovée & Thill, p. 272
Oplossing
Bespreking
Je belangrijkste argument is een beslissing die je in je eigen voordeel hebt genomen: de kosten zijn te hoog voor jou. Argumenten in je eigen voordeel vermeld je echter beter niet. Het is ook niet verstandig dan maar een argument te verzinnen: dat zowat iedereen vandaag interesse heeft in boeken over communicatie is irrelevant voor de lezer, en dus een zwak argument. Eigenlijk heb je dus geen sterke argumenten voor je slechte nieuws. Leg er daarom zo weinig mogelijk nadruk op in je argumentatie en probeer je eigen gezicht te redden door bijvoorbeeld een goed alternatief te bieden.
Alternatief
Als docent geniet u een korting van 20% op het boek Zakelijk Communiceren.
Situatie 2
Weigering om krediet te geven.
Uw inkomen is niet erg hoog. Bovendien hebt u al een lening bij ons lopen. Indien wij u een nieuwe lening zouden verlenen, bestaat de kans dat u financiële problemen krijgt. Het is immers niet ondenkbaar dat u in de toekomst een aantal onverwachte uitgaven zult hebben (herstelkosten aan uw auto, medische kosten, etc.) of dat uw inkomen plots zal dalen. Als u daardoor uw lening niet kan aflossen, zult u zware financiële problemen krijgen. Wij wensen u dat niet toe en u zou het zelf ook niet erg fijn vinden.
Naar Locker, p. 202
Oplossing
Bespreking
In de eerste zin geeft de schrijver zijn mening over het inkomen van de klant: het is niet erg hoog. Als schrijver moet je echter bij de feiten blijven. Dit kan door het inkomen te benoemen: uw inkomen van 1100 euro per maand. Ook de lening, waarnaar in de tweede zin verwezen wordt, benoem je als schrijver beter: uw autolening in plaats van uw lening. Ook in de laatste twee zinnen geeft de schrijver te veel zijn mening en geen feiten (zware problemen, wij wensen u dat niet toe, u zou het niet fijn vinden).
Het middendeel beschrijft de financiële risico’s voor de klant. Deze beschrijving is te uitgebreid en te concreet. Door het gebruikte lezersperspectief is het net of de dramatische gebeurtenissen van onverwachte uitgaven en een dalend inkomen een lot zijn waarin de lezer niet zal ontsnappen. Deze risico’s worden dus beter vanuit een neutraal perspectief verwoord.
Alternatief
Onze financiële consulenten hebben uw dossier grondig bestudeerd. Uw inkomen van 1100 euro per maand en uw lopende autolening bieden u te weinig financiële ruimte voor een nieuwe lening zonder risico’s.
Bron
Bovée, C.L. & Thill, J.V. (2000). Business communication today (6th Ed.). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
Locker, K.O. (1995). Business and administrative communication (3rd Ed.). Chicago: Irwin.
slecht nieuws
Herschrijf de onderstaande tekstjes zodat het slechte nieuws minder prominent wordt.
Fragment 1
Onze luchtvaartmaatschappij kan uw ticket niet terugbetalen. Op de achterkant van uw ticket kunt u de voorwaarden nalezen. Die vermelden dat gemiste vluchten niet worden terugbetaald. Onze maatschappij kan hierop geen enkele uitzondering maken. Uiteraard kunt u met het ticket nog een half jaar lang een vlucht naar dezelfde bestemming nemen.
Naar Bovée & Thill, p. 273
Oplossing
Bespreking
De schrijver gebruikt een persoonlijk perspectief en verwijst expliciet naar zowel de lezer (u) als zichzelf (onze). Het is echter beter de boodschap in het zakelijke perspectief te formuleren. Een expliciete verwijzing naar zichzelf, legt immers de nadruk op het feit dat de luchtvaartmaatschappij iets NIET kan doen. Een passieve constructie is daarom beter. Ook een expliciete verwijzing naar de lezer wordt beter vermeden. In plaats van te verwijzen naar uw ticket, verwijst de schrijver beter naar tickets van gemiste vluchten. Dit meervoud geeft aan dat het om een algemene regel gaat, die niet enkel voor de lezer geldt.
Het slechte nieuws wordt in de directe structuur – meteen aan het begin van de alinea – gepresenteerd. De indirecte structuur is in deze situatie echter meer geschikt.
Alternatief
Zoals vermeld onder de voorwaarden op de achterkant van uw ticket, worden gemiste vluchten niet terugbetaald. Uiteraard kunt u met het ticket nog een half jaar lang een vlucht naar dezelfde bestemming nemen.
Fragment 2
We kunnen uw kapotte lamp niet vergoeden. U had immers nooit een gloeilamp van 250-watt mogen gebruiken. De garantie dekt enkel schade aan lampen waarin gloeilampen van 75 watt of minder werden gebruikt.
Naar Bovée & Thill, p. 273
Oplossing
Bespreking
Het slechte nieuws staat op een te prominente plaats: vooraan in de alinea. Bovendien is een persoonlijk perspectief gebruikt, waardoor de nadruk valt op wat de schrijver NIET kan doen. Een neutraal perspectief is dus meer geschikt voor de verwoording van het slechte nieuws. De tweede zin legt door het gebruik van het lezersperspectief bovendien de nadruk op een ‘fout’ die de lezer gemaakt heeft. Deze beschuldigende toon wordt vermeden door ook hier een neutraal perspectief te gebruiken.
Alternatief
Zoals vermeld in de handleiding mogen in de lamp enkel gloeilampen met een vermogen van maximum 75 watt gebruikt worden. Grondig onderzoek heeft uitgewezen dat een 250 watt-gloeilamp werd gebruikt. Dit gebruik valt buiten de garantievoorwaarden.
Bron
Bovée, C.L. & Thill, J.V. (2000). Business communication today (6th Ed.). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall, p. 273.
Alternatief
Welk alternatief is het meest geschikt? Waarom?
Situatie
Je moet een klant informeren dat het boek Tess of the d’Urbervilles van Thomas Hardy dat ze via jouw site bestelde tijdelijk niet in voorraad is.
Alternatief
- Wij raden u aan te informeren bij boekhandel X of het boek daar in voorraad is.
- Klanten die het boek eerder bestelden, kochten ook Wuthering Heights van Emily Brönte. Dit boek hebben wij wel nog in voorraad en kunnen wij u leveren binnen de twee werkdagen.
- Wij kunnen het boek Tess of the d’Urbervilles voor u bestellen. Binnen de twee weken leveren wij het dan bij u thuis.
Oplossing
Oplossing
Wij kunnen het boek Tess of the d’Urbervilles voor u bestellen. Binnen de twee weken leveren wij het dan bij u thuis.
Toelichting
Als je zelf hulp kunt bieden, is dat het beste alternatief. Het is dus een goed idee aan te bieden het boek te bestellen. Zo kun jij de klant precies geven wat ze besteld heeft. Drijf de klant echter niet in de armen van de concurrentie door haar te verwijzen naar een andere winkel. Je kunt haar wel voorzichtig een ander boek in hetzelfde genre of over hetzelfde onderwerp aanbieden. Let echter op de toon waarop je dat doet. Zo een alternatief klinkt immers snel als een irritant verkoopspraatje.
Wat is Calliope?
Calliope is een open online leercentrum voor professionele en academische communicatie. Het bevat verschillende modules. Sommige zijn genre-specifiek, andere zijn meer algemeen toepasbaar of ze overstijgen een genre, zoals de module crisiscommunicatie.
Hoe werkt het?
Modules bevatten verschillende onderdelen. Meestal zijn dat inleiding, theorie, oefeningen en cases. Gebruikers kiezen zelf hun leertraject, afhankelijk van hun leerstijl, voorkennis en beschikbare tijd. De cases zijn ontwikkeld voor onderwijs aan Universiteit Antwerpen, maar het staat iedereen natuurlijk vrij om ze te gebruiken.
Calliope 2.0
Deze website is een update van Calliope 1.0. Calliope 2.0 werd ontwikkeld door Luuk Van Waes en Suzy Stals.
Calliope 1.0
De eerste versie van Calliope werd ontwikkeld door Luuk Van Waes en Liesbeth Opdenacker. Calliope 1.0 werd gefinancierd door verschillende instanties:
- Minerva | Europese Commissie
2003–2005 & 2007–2009 - UFOO | Universiteit Antwerpen
2005–2006 - OPL | Universiteit Gent
2005–2007 - STIHO | Vlaamse Gemeenschap
2001–2003
Copyright
Calliope © 2001-2020. Alle rechten voorbehouden. Vraag onze uitdrukkelijke toestemming als je dit materiaal wil kopiëren, reproduceren, publiceren, uploaden, posten, verzenden of op wat voor manier dan ook distribueren.
Contact
Luuk Van Waes, projectcoördinator
Suzy Stals, webmaster
