Economisch belang

Waarom Spaans?

Spaans, een wereldtaal!

Spaans is voor bijna 483 miljoen mensen ter wereld de moedertaal, terwijl nog eens bijna 100 miljoen mensen Spaans spreken als tweede of vreemde taal. In totaal spreken dus om en bij de 580 miljoen mensen Spaans, als moedertaal of als tweede/vreemde taal. Dit is 7,6% van de wereldbevolking.

Spaans is de tweede meest gesproken moedertaal ter wereld na het Mandarijn Chinees, en de derde meest gesproken taal (moedertaal en tweede/vreemde taal) na het Engels en het Chinees.

Om demografische redenen stijgt het aandeel moedertaalsprekers van het Spaans in de wereld, terwijl dat van het Chinees, Frans en Engels daalt. In 2060 zullen de Verenigde Staten het op één na grootste Spaanstalige land ter wereld zijn, na Mexico. Dit betekent dat bijna een op de drie Amerikanen Spaans zullen spreken als moedertaal.

Wereldwijd studeren bijna 22 miljoen studenten Spaans als tweede/vreemde taal. Spaans is in het Amerikaanse onderwijs de eerste vreemde taal geworden. Ook in het Verre Oosten (Japan, China, Korea) studeert men in toenemende mate Spaans. In Japan, bijvoorbeeld, is de vraag naar het Spaans op de universiteiten tijdens de laatste jaren met 150% gestegen. 

Spaans is de tweede meest gebruikte voertaal in de internationale communicatie (de UNO, en haar geaffilieerde organisaties, bv. de UNESCO, tellen 6 officiële talen: Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Spaans en Russisch).

Dankzij de grote gelijkenissen in woordenschat en grammatica, laat de kennis van het Spaans je ook toe je meer dan behoorlijk uit de slag te trekken in het Portugees, de taal van meer dan 200 miljoen inwoners uit Brazilië – het grootste land uit Latijns-Amerika -, Portugal, Angola en Mozambique.

Spaans en economie: in een Europese en mundiale context is de kennis van het Spaans een belangrijke economische troef!

De verklaring waarom het Spaans zo intens bijdraagt aan de wereldeconomie ligt in haar sterktes als homogene en geografisch compacte taal, die internationaal in volle expansie is.

De bijdrage van alle Spaanstalige landen aan het mondiale BBP bedraagt 6,9%. Als we dit koppelen aan de 6 officiële talen van de Verenigde Naties, bekleedt het Spaans de derde plaats, na het Engels en het Mandarijn Chinees (Fig. 1).

De gezamenlijke aankopen van de Spaanstalige gemeenschap wereldwijd vertegenwoordigen ongeveer 10 % van het mondiale BBP. Tussen Spaanstalige landen doet de gemeenschappelijke taal de bilaterale export 4 keer toenemen, en de bilaterale directe buitenlandse investeringen 7 keer. Voorts vermindert het Spaans als gemeenschappelijke taal de transactiekosten van sommige multinationale ondernemingen met bijna 2 %. Uit Figuur 2 blijkt dat het gebruik van het Spaans als gemeenschappelijke taal de internationale activiteiten van bedrijven aanzienlijk vergemakkelijkt.

Een weerspiegeling van de internationale invloed van een taal is ook de aanwezigheid die deze heeft in de belangrijkste internationale fora. In het algemeen kan worden gesteld dat het Spaans de derde belangrijkste taal is van de Verenigde Naties, die in totaal zes officiële talen telt (Arabisch, Chinees (Mandarijn), Engels, Frans, Spaans en Russisch) en de vierde van de Europese Unie, die momenteel 24 officiële talen telt.

Spaans is ook de derde meest gebruikte taal op het web (Fig. 3), en op Facebook, LinkedIn, Twitter en Wikipedia is het zelfs de tweede meest gebruikte taal. Amerikaanse hispanics geven de voorkeur aan het consumeren en creëren van inhoud in het Spaans in plaats van Engels. De geografische spreiding van Spaanstalige gebruikers van LinkedIn in de Verenigde Staten suggereert dat Spaans wordt ingezet als een professionele troef.

Verder is het Spaans een belangrijke taal voor wetenschapscommunicatie. Na het Engels is Spaans de tweede taal waarin de meeste wetenschappelijke artikels worden gepubliceerd (Fig. 4). De meeste Spaanstalige wetenschappelijke publicaties gebeuren in de sociale wetenschappen, de medische wetenschappen en het domein van de letteren.

    Spaans, een cultuurtaal!

    Latijns-Amerikaanse en Spaanse cultuur: muziek, dans, film, literatuur, architectuur, schilder-en beeldhouwkunst, gastronomie, en nog zoveel meer…

    Ontdek de cultuur van de Spaanstalige wereld in al haar aspecten op de Nederlandstalige pagina van het Instituto Cervantes in Brussel (https://bruselas.cervantes.es/nl/default.shtm) en de algemene Spaanstalige pagina van het Instituto Cervantes (https://www.cervantes.es/default.htm).

    Ook verwijzen we u graag door naar de pagina van het Centrum voor Mexicaanse Studieën (https://www.uantwerpen.be/nl/centra/centrum-mexicaanse-studie/) van de Universiteit Antwerpen, dat elk semester een boeiend en afwisselend programma brengt rond Mexico.

    En via onderstaande links kan de agenda bekeken worden die de ploeg Spaans van de UAntwerpen elk semester samenstelt. Neem zeker eens een kijkje!

    https://www.uantwerpen.be/en/about-uantwerp/faculties/faculty-of-arts/news-and-events/actividades/ 

    https://www.facebook.com/espanolenamberes/

    Contacteer ons

    Prof. dr. Lieve Vangehuchten (titularis)

    Departement taalkunde en IPAC
    (Instituut voor Professionele en Academische Communicatie)
    Stadscampus
    Grote Kauwenberg 18
    2000 Antwerpen
    België